Retentie

Retentie

Retentie

Nadat de beugel is verwijderd wil iedereen dat het mooie resultaat wordt vastgehouden. Tanden kunnen na de behandeling nog verschuiven; overigens gebeurt dit ook bij mensen die nooit een beugel hebben gedragen. Daarom is het na de orthodontische behandeling vaak nodig om de nieuwe tandstand te ondersteunen. Dit noemen we ‘retentiefase’. Uit onderzoek weten we dat een spalk de beste methode is om de tanden netjes in de rij te houden. Een vaste retentiebeugel (spalk) wordt bij ons in de praktijk meestal achter de onder- en boventanden geplakt (van hoektand tot hoektand). In principe blijft de spalk levenslang in de mond. U zult de spalk na korte tijd niet meer voelen. Als de spalk wordt verwijderd, is de kans heel groot dat de tanden (weer) scheef gaan staan. In deze fase is een goede samenwerking tussen de patiënt, de orthodontist en de tandarts essentieel. Met de tandarts worden afspraken gemaakt over eventuele (gedeelde) verantwoordelijkheid voor controles tijdens de retentie- en nazorgperiode.
In de regel zien we u nog aantal keer nadat de beugel eruit is gehaald.

In eerste instantie wordt een afspraak gemaakt na 2 maanden. Als alles goed gaat en er geen problemen zijn, volgt na een half jaar opnieuw een afspraak. In de periode kort na de behandeling zullen het snelst veranderingen optreden. Tenslotte volgt nog een laatste afspraak na 2 jaar. De kans dat de spalk losgaat is erg klein. Wanneer u ziet dat een tand gaat verschuiven of wanneer de spalk scherp aanvoelt, is de kans groot dat de spalk loszit.

© Copyright 2011 Orthodontistenpraktijk Veghel   |   www.orthoveghel.nl   |   Disclaimer   |   Privacybeleid   |   Ontwerp & realisatie: Top Two Boxes